Värit luonnosta lankoihin

Värjäri Mari värjää villalankaa luonnon väriaineilla luovasti, perinteitä ja luontoa kunnioittaen. Mari haluaa tehdä hehkuvia, vahvoja värejä kauneimpia käsitöitä varten. Värjäykseen kuuluu monia työvaiheita: veden kantamista, tulien tekoa, värilienten lämpötilan tarkkailua, lankojen pesua, väriaineiden keräilyä ja käsittelyä yms. Monet asiat vaikuttavat värjäystulokseen, joten jokainen värjäyserä on yksilöllinen. Värjätyt langat kestävät pesua ja kulutusta huolellisen alunapuretuksen ansiosta.

Värjäri Marin väripadoilla on paikka Laukaan Tupaswillassa, Kuusan kylässä. Ihanasta lähimetsästä ja pihapiiristä löytyy paljon hyviä värin lähteitä, mm. kanervaa, koivun, pihlajan, pajun ja omenapuun lehtiä, koivun kuorta, jäkäliä, naavaa, veriseitikkiä ja muita sieniä, ahomataraa, pietaryrttiä ja raparperia. Ikivanhat väriaineet krappi, kokenilli ja indigo tilataan vähän kauempaa.


Uutiset

Tulevat tapahtumat 2020 (18.03.2020)
Kesäinen langanvärjäyskurssi Tupaswillassa 6-7.6.2020 Kerätään materiaalia lähimetsästä, opitaan perinteisen lankojen värjäyksen perusteet. Kokeillaan myös indigovärjäystä..